|
Produkten har lagts
till i din varukorg. ![]()
Produkten har lagts
till i din varukorg. Omega-3 & FettsyrorVissa fleromättade fetter är essentiella, vilket betyder att de är livsnödvändiga och att kroppen inte kan tillverka dem själv. Vi måste alltså få i oss dessa fettsyror via kosten. De två fleromättade fettsyrorna som är essentiella heter alfa-linolensyra och linolsyra. Alfa-linolensyra är en omega-3 fettsyra, och linolsyra är en omega-6 fettsyra. Alfa-linolensyra och linolsyra är medellånga fettsyror, som till viss del omvandlas i kroppen till de långa fettsyrorna dokosahexaensyra (DHA), eikosapentaensyra (EPA) och arakidonsyra. DHA och EPA är omega-3 fettsyror, medan arakidonsyra är en omega-6 fettsyra. De långa omega-3 fettsyrorna EPA och DHA finns främst i fet fisk, men en vegetabilisk källa till dem är algolja. I vår kost idag äter vi generellt för mycket mättade fettsyror och för lite omättade fettsyror. Enligt våra näringsrekommendationer bör 5-10% av energi vi får i oss komma från fleromättade fetter, varav minst en procentenhet från omega-3. Hälsoeffekter av fleromättade fettsyrorDe fleromättade fetterna har många viktiga funktioner i kroppen. De används bland annat till att bygga och reparera celler och reglera blodtrycket. De påverkar även immunförsvaret och njurarnas funktion. Att byta ut mättat fett mot fleromättade fetter kan även bidra till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. DHA bidrar till:
EPA och DHA bidrar till:
Fleromättade fettsyror för barn:
Fleromättade fetter i livsmedelOmega-3 och omega-6 finns i maten vi äter. Omega-3 hittar du till exempel i fet fisk, rapsolja och valnötter. Sortera efter Antal/sida |